Pierwotna trimetyloaminuria

 

Charakterystyka kliniczna: Pierwotna trimetyloaminuria charakteryzuje się rybim zapachem przypominającym zapach zgniłych lub rozkładających się ryb, który jest wynikiem nadmiernego wydalania trimetyloaminy z moczem, oddechem, potem i płynami rozrodczymi. Z trimetyloaminurią nie są związane żadne objawy fizyczne. Osoby dotknięte chorobą wydają się normalne i zdrowe; Jednak nieprzyjemny zapach często powoduje problemy społeczne i psychologiczne. Objawy są zwykle obecne od urodzenia i mogą się nasilać w okresie dojrzewania. U kobiet objawy są bardziej nasilone tuż przed i podczas miesiączki, po przyjęciu doustnych środków antykoncepcyjnych oraz w okresie menopauzy.

Diagnoza / badanie: Rozpoznanie pierwotnej trimetyloaminurii ustala się u probanda, który:

  1. Wydala (w normalnych warunkach żywieniowych) z moczem ponad 10% całkowitej trimetyloaminy (TMA) w postaci wolnej aminy; i

  2. Ma bialleliczne (homozygotyczne lub złożone heterozygotyczne), znane warianty patogenne utraty funkcji w FMO3 w molekularnych testach genetycznych.

Postępowanie : leczenie objawów:

Ograniczenia dietetyczne:

  1. Trimetyloamina (obecna w mleku otrzymywanym od krów karmionych pszenicą) i jej prekursory, w tym cholina (obecna w jajach, wątrobie, nerkach, grochu, fasoli, orzeszkach ziemnych, produktach sojowych i kapustnych [brukselka, brokuły, kapusta, kalafior]), lecytyna i suplementy oleju rybnego zawierające lecytynę ;

  2. N- tlenek trimetyloaminy (obecny w owocach morza [ rybach , głowonogach i skorupiakach]);

  3. Inhibitory aktywności enzymatycznej FMO3, takie jak indole (występujące w roślinach kapustnych).

Uwaga: planowanie i monitorowanie diety w celu upewnienia się, że dzienne spożycie choliny i kwasu foliowego jest zgodne z zaleceniami dotyczącymi wieku i płci; brak ograniczeń w diecie choliny podczas ciąży i laktacji.

Zastosowanie:

  1. Kwaśne mydła i balsamy do ciała do usuwania wydzielanej trimetyloaminy przez mycie;

  2. Węgiel aktywowany i chlorofilina miedzi do sekwestrowania trimetyloaminy wytwarzanej w jelitach;

  3. Antybiotyki (metronidazol, amoksycylina i neomycyna) hamujące produkcję trimetyloaminy poprzez redukcję bakterii w jelitach;

  4. Suplementy ryboflawiny w celu zwiększenia aktywności resztkowej enzymu FMO3.

Czynniki / okoliczności, których należy unikać : Żywność o wysokiej zawartości prekursorów trimetyloaminy lub inhibitorów aktywności enzymu FMO3 (owoce morza: ryby , głowonogi i skorupiaki), jaja, podroby, rośliny strączkowe, kapustne i produkty sojowe; suplementy diety i „zdrowa” żywność zawierająca duże dawki choliny i lecytyny; leki metabolizowane przez enzym FMO3; okoliczności sprzyjające poceniu się (np. ćwiczenia, stres, rozstrój emocjonalny).

Ocena krewnych zagrożonych : Badania biochemiczne rodzeństwa w celu identyfikacji osób, które są dotknięte chorobą i odniosą korzyści z zarządzania w celu zmniejszenia produkcji trimetyloaminy.

Poradnictwo genetyczne: Pierwotna trimetyloaminuria jest dziedziczona autosomalnie recesywnie. Rodzice osoby dotkniętej chorobą są obligatoryjnymi heterozygotami (tj. Przypuszcza się, że są nosicielami jednego wariantu patogennego FMO3 na podstawie wywiadu rodzinnego). Jeśli wiadomo, że oboje rodzice są heterozygotami pod względem wariantu patogennego FMO3 , każde rodzeństwo chorego osobnika ma w chwili poczęcia 25% szans na zarażenie, 50% szans na bezobjawowe nosicielstwo i 25% szans na to, że pozostaną nienaruszone i nie jest przewoźnikiem. Po zidentyfikowaniu patogennych wariantów FMO3 u chorego członka rodziny, możliwe są badania prenatalne w kierunku ciąży o podwyższonym ryzyku oraz testy genetyczne przed implantacją.

 

 

Źródło: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20301282/

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wpływ suplementów diety, węgla aktywowanego i chlorofiliny miedzi na wydalanie trimetyloaminy z moczem u japońskich pacjentów z trimetyloaminurią

Trimetyloaminuria reagująca na ryboflawinę u pacjenta z homocystynurią podczas leczenia betainą (Nieprzyjemny zapach ciała mimo mycia)

Potencjalne nowe przyczyny zaburzenia zapachowego TMAU